מאת: בן אלכהא, MD, Ph.D
לכל אחד מאיתנו היה אב קדמון, שהתעסק בעניינים שלו אי שם באפריקה המשוונית, לפני 70,000 שנים. האבות והאימהות האלה כבר היו די דומים לנו: זקופים ועם ידיים שידעו לבצע שלל פעולות נחוצות ביותר, רובן כאלה קשורות למזון כמו קטיף וליקוט של צמוחים מזינים, פיצוח אגוזים, צייד חיות ודגים ועוד. קצת כמונו רק בלי ZOOM. בוקר אחד ללא התראה, התפרץ הר הגעש TOBA באינדונזיה. השמיים הפכו שחורים והשתלט חורף וולקני אשר איים להכחיד את אבותינו המבועתים וההיסטריים. לאחר ההתפרצות נותרו בחיים כ- 10,000 איש ואישה בלבד. כן, בדיוק כמו אוכלוסיית שגב שלום למשל, שליד באר שבע. זו הייתה כל האנושות כולה – שברירית למדי באותו מעמד, וקרובה להכחדה.
אז מה אוכלים עכשיו? מלמלו אחד לשני אבותינו. ניסיונות לצוד חיות לא עלו יפה. החורף הוולקני חיסל את רוב חיות היבשה שניתן לאכול. האחרות נפוצו לכל עבר. אלה מאבותינו היותר אינטליגנטים הבינו שצריך למצוא ומהר מקורות מזון חדשים. חיות הים למיניהם אמנם גם נחבטו כתוצאה מהחורף הוולקני אך לא חלקו את גורלם המר של חיות היבשה. וכך יצא שאבותינו ששרדו, היו אלה שפיתחו שיטות צייד חדשות והסתגלו לאוכל מבוסס ים. כיום טוענים כאלה ואחרים, שללא המעבר התזונתי מיבשה לים, המוח שלנו לא היה מתפתח לגודל הנוכחי והיה נותר בגודל של תפוז – כל אחד והתפוז שלו.
בכל אופן, התפתחות המוח המואצת הנ״ל מיוחסת במידה רבה לתזונה מהים העשירה בחומצות אומגה 3. אגב, לא רק אנחנו ״התפתחנו״ הודות לחומצות אומגה 3, גם יונקי הים הגדולים – דולפינים, לוויתנים ואחרים התפתחו בגלל צריכת אומגה 3. לפני 50 מיליון שנים, הדולפין כמו שאנחנו מכירים אותו בצורתו הנוכחית, היה נראה כמו צבי קטן (!!). בהמשך הפך דו חי (שוכן יבשה וים) ועם הזמן העדיף את הים. בהחלט אפשר להבין. לא מן הנמנע שבעוד כך וכך מיליוני שנים, אולי בזכות עלייה דרמטית של מפלס הים או אירוע גלובלי אחר שידחק אותנו אל המים, גם אנחנו לבסוף נמצא את עצמנו צוללים, שוחים וחוצים אוקיינוסים לצד ליוויתנים ודולפינים.
מקור חומצות השומן אומגה 3 הוא באצות הגדלות בים. האצות יודעות לייצר שתי חומצות אומגה 3: DHA ו-EPA. כשאתם קונים למשל ביצים המכילות אומגה 3, המקור הוא העשרת מזון התרנגולות באצות. בהמשך נזכיר בעיקר את חומצת אומגה 3 DHA – כיוון שישנם מחקרים רבים בנוגע להשפעתה על תפקוד המוח. תפקידה של חומצת אומגה 3 EPA נמצא דומה לזה של DHA בחלק מהמחקרים. ובאחרים, השפעתה פחותה או מוגברת. חלק מהמחקרים בדקו את ההשפעה של שתי החומצות יחד (בגלל ששתיהן נמצאות בריכוז גבוה בשמנים המבוססים על דגי קוד) – כך שלא ניתן להשוות ביניהן.
כיצד חומצות אומגה 3 משפיעות על המוח?
אז קצת על מבנה המוח, איך הוא עובד ובמה הוא עוסק (אם בכלל). תאי המוח הם ייחודיים מאוד באופנים שונים. כדי לתפקד באופן תקין הם יוצרים רשתות וכך מתקשרים ביניהם ועם איברים אחרים, ומעבדים את כל מה שקורה לנו, במישור הפיזי, הרגשי, האנליטי, בהווה, בעבר (זיכרונות) ועוד. לצורך זה הם בנויים קצת כמו תמנונים, אבל במקום 8 רגליים יש להם אלפי שלוחות, וכל זה משתנה באופן רציף כתלות במה שקורה לנו ביום יום: עברתם לעבודה חדשה ושונה מהקודמת? המוח מיד מתחיל לייצר רשת תאי עצב שתטפל בכל הצרכים והמיומנויות הדרושות לעבודה הספציפית.. רילוקיישן? המוח מארגן מהר תשתית של תאי מוח ללימוד השפה, הסביבה החדשה, וכו׳. הדינמיקה הזו תלויה ביכולת תאי המוח לשנות את המעטה החיצוני (הקליפה – ממברנה) של התא באופן שוטף. משימה לא פשוטה בכלל. הממברנה הזו מורכבת מחומצות שומן. אבל יש כל מיני סוגים של חומצות שומן: חומצות שומן רוויות מהחי (סטייק) ומהצומח (קוקוס) הן בעלות מבנה ישר וקשיח, כמו קרש עץ. עם מוח הבנוי מחומצות אלה אי אפשר לבנות מדינה, למעשה אי אפשר לבנות כלום. בניגוד לאלה, לחומצות אומגה 3 יש מבנה מאוד ״גמיש״ המאפשר בניה דינמית של שלוחות ממברנה, יצירת קשרים ומבנים תלת-מימדיים שונים בין תאי עצב כתגובה לאירועים המתרחשים במהלך החיים שלנו. לכן חומצות אלה כל כך נחוצות לתפקוד תקין של הרשת המסועפת שיושבת לנו בתוך הראש. מזה זמן רב ידוע שצריכה קבועה של DHA משפרת את תפקוד מערכות הגוף, אך בהמשך נפרט גם על חלקה, תרומתה והשפעתה על תפקוד המוח שלנו – האיבר החשוב בגופנו, והשפעתה על תפקוד מערכות נוספות בגוף שלנו.
נכתב ע"י:
ד"ר בן אלכהא, רופא במקצועו MD ובעל דוקטורט בנוירו-פיזיולוגיה Ph.D, אב לטמינה, ורונית, בעלת Ph.D בפסיכולוגית התפתחותית ואמא ל-3 בנות. מתוך חברות ופעילויות משותפות של חתירה בים, רכיבה ביבשה וטיולים בארץ ובעולם, ומתוך חיבה גדולה לאוכל טוב, צמח המיזם שלנו: NORD, שדרכו אנחנו רוצים להציע לך את ההזדמנות לטעום את אורח החיים במדינות הצפוניות.
את הידע והאהבה שלנו למזונות בריאות אנחנו שואבים ממחקר אינסופי של המרכיבים המשפיעים על איכות חיינו, הרבה בהקשר של בריאות הגוף אך לא פחות מכך- שימור ושיפור של בריאות הנפש. אלו מזונות גורמים לנו להרגיש טוב יותר, לחשוב טוב יותר ולהזדקן טוב יותר? כרופא, ד"ר בן מכיר לעומק את ההשפעות החיוביות של אנטיאוקסידנטים, של חומצות אמינו ושל אומגה 3 על גוף האדם ומקפיד להתעדכן במידע מחקרי מעודכן הרואה אור בנושאים הללו. בהתאם לכך, אנו בונים ומרכיבים את תמהיל המוצרים באתר שלנו. ליד כל מוצר באתר תוכלו למצוא פירוט מלא של המרכיבים והערכים התזונתיים שהוא מכיל.