מאת: בן אלכהא, MD, Ph.D
כשחושבים על זה, לכולנו יש מוח. ועושה רושם שטוב שכך, לכל לפחות ברוב המקרים.
יש לנו גם מכוניות למשל, כמעט לכולם (יש כאלה שאין להם מכונית אבל עדיין יש להם מוח – אבל לא להיפך). בנוגע למכוניות שלנו, מדי פעם אנחנו עוצרים במקום ששוטפים ומנקים ומפנקים את האוטו, בחוץ ואף בפנים. לעיתים גם לוקחים את האוטו לטיפול במוסך לבדוק ולתקן כל מיני קלקולים ולבדוק שהכל תקין. וכמובן שאנחנו יוצאים תמיד עם תחושה ששילמנו יותר מדי (ש״דפקו אותנו״. לא נורא, זה עובר).
אבל מה עם המוח?? זה שיש לכולם? מי שוטף ומנקה אותו? מי מפנק אותו? מי מטפל בו מדי פעם? אז זהו, כמעט אף אחד. כמו עם המכונית שלנו, אם ההזנחה נמשכת יותר מדי אז לא רק שאנחנו מרגישים שנדפקנו, אלא שבמקרה של המוח באמת נדפקנו.
הידעת? המוח מורכב מ-60% שומן מסוג חומצות שומן
ישנם איברים בגוף שלנו שעובדים מאד קשה. המוח הוא אחד מהאיברים האלה.
בואו נדבר קצת על המוח. בגלל שהמוח עובד קשה מאוד, ופחות או יותר ללא הפסקה – אז, אם לא מטפלים בו, סביר להניח שיעבור תהליך של ניוון ויהפוך מתישהו לצנון. לכן, צריך לטפל במוח – כמו שגוזזים ציפורניים באצבעות היד וברגל, כמו שעושים כושר ומנפחים שרירים, כמו שקונים כסא ששומר על הגב, ונעליים אורטופדיות ועוד כל מיני.
למוח יש שתי נקודות תורפה שהן בעוכרינו. חשוב מאוד להכיר אותן כדי לדעת איך לטפל במוח כמו שצריך. אז נדבר קצת על הבעיות של המוח ועל איך לעזור לו. בסופו של דבר זה יעזור לנו, ואולי גם לאחרים (כמו שכולנו עדיין נהנים מפירות המוחות של אדיסון, בטהובן, הרמב״ם ועוד….).
אז אלה הן נקודות התורפה העיקריות של המוח:
1.נקודת תורפה ראשונה של המוח היא מחסור באספקה זמינה של אנרגיה. המוח שוקל כ- 2% מכלל משקלנו, אבל צורך 20% מכלל האנרגיה המופקת בגוף. חזיר של אנרגיה. לכן למוח כחזיר-אנרגיה יש בדרך כלל בעיה כרונית ברורה – חוסר באנרגיה כמובן.
2.המוח מורכב בעיקר משומן (60%), לא כזה של צלוליטיס, אלא מחומצות שומן מיוחדות. החשובות ביותר הן חומצות אומגה שלוש הנמצאות בקליפה של כל תאי המוח, בעיקר חומצת DHA – המהווה 30% ויותר מהמסה של המוח. מה הבעיה? DHA היא החומצה הרגישה ביותר בעולם לחמצון ולכן המוח ככלל הוא איבר הרגיש מאוד לתהליכי חמצון העשויים להיות הרסניים.
מי אחראי לייצור האנרגיה לתאי המוח? מיטוכונדריות, נעים להכיר
נתחיל בעניין האנרגיה ללא הקדמות: חוסר אנרגיה מתמשך (כרוני) של המוח מתבטא בסופו של דבר במחלות ניוון מוחי ובהפרעות מנטליות כמו: אלצהיימר, דמנציה מסוג אחר, פרקינסון, דיכאון , חרדות ומחלות והפרעות נוספות הידועות פחות.
מי בעצם אחראי לייצור האנרגיה הנדרשת לתאי המוח?
מכונות אנרגיה תוך תאיות אחראיות על ייצור האנרגיה בגוף. מכונות אלו נקראות מיטוכונדריות. המיטוכונדריות נמצאות באלפיהן בכל תא מוח ובכל התאים האחרים בגוף הזקוקים לאנרגיה.
קצת היסטוריה: המיטוכונדריה בעצמה היא סוג של חיידק שחדר בטעות לתוך תא הדומה לשלנו לפני כ- 1.5 מיליארד שנים, אז התקיימו יצורים מיקרוסקופיים בלבד (לא היה עם מי לדבר). החיידק החצוף מצא בית נעים ובטוח בתוך התא, והתא גילה שלאורח יש יתרון אדיר! החיידק יודע לייצר אנרגיה! מאז ועד היום כל עולם החי נתמך על האנרגיה שהמיטוכונדריה מייצרת. יופי! אז מה הבעיה? הבעיה היא שאנחנו עם הזמן התפתחנו והמיטוכונדריה? לא ממש…היא נותרה ״חיידק״ קטן, בן מיליארד וחצי, קצת כמו קטר קיטור בעידן החלל. הבעיה של המיטוכונדריה, וגם שלנו כמובן, היא שתוך כדי הפקת האנרגיה היא מייצרת חום ומשפריצה רדיקלים חמצניים לכל עבר. רדיקליים חמצניים אלה פוגעים בה וגם בתא. המיטוכונדריה שלנו לא יודעת לייצר אנרגיה ״נקיה״. הפקת האנרגיה מלווה תמיד ביצירת רדיקלים חמצניים. כל הזיהום הנ״ל פוגע ויוצר נזק ב-DNA של המיטוכונדריה ולבסוף הורג אותה. כך אנחנו מאבדים בהדרגה מיטוכונדריות, התאים שלנו מאבדים אנרגיה ובהדרגה מגלים קשיים בתפקוד. במילים אחרות – אנחנו מזדקנים! הנפגע העיקרי מתהליך ההזדקנות הנ״ל הוא זללן האנרגיה הראשי – המוח כמובן!